24. november 2006

Poetisk kriminalitet


Som en vanligvis lovlydig borger, føler jeg at jeg nå har beveget meg farlig nær grensen mellom streit og litt gær'n (fra den streite siden).

T-banen på vei til jobb: Rushtid, ståplass og mange vitner. Blikket faller på dette diktet. Det er skrevet av Janne Nygård, 17 år.

Gjennom prosjektet "Mellom linjene" har Oslo Sporveier lånt ut reklameplass. Her henger det dikt skrevet av unge talenter. Med i prosjektet er også Foreningen !les og Dagbladet.

Jeg lar meg fascinere av leken med ord og språklige virkemidler. Dette er bra!

I det jeg står ved døra, klar til å følge strømmen ut av vogna, registrerer jeg med skrekkblandet skrekk at armen min plutselig strekker seg mot plakaten, døra går opp, hånden tar tak og hekter plakaten av.

Med en plakat i A3-format under armen, kjenner jeg de måpende blikkene som følger meg over perrongen. Jeg går med bestemte og nonsjalante skritt, mens jeg diskret forsøker å rulle plakaten sammen.

I sikkerhet på kontoret ruller jeg den ut, og oppdager at det er et flott dikt på den andre siden også, skrevet av Karina Ullensvang, 20 år.

Nå kjenner jeg ikke strafferammen for lyrikk-tyveri. Jeg håper poetene tar stuntet som et uforbeholdent kompliment.

Hvilepulsen er fortsatt høy.

12 kommentarer:

Liten sa...

Du er ikke alene! Sjekk denne: http://liten.blogg.no/151006070923_tyven_tyven.html

:)

Rambukk sa...

Det visste jeg jo egentlig, men hadde glemt det. Kanskje det var underbevisstheten min som lot seg inspirere av dine lys-sky meritter. Vi er noen tøffinger, vi to..

Betty Boom sa...

"Bra stjælt", sier vi som skriver egne sanger.

Diktet er sikkert trykket opp i flere, og jeg ville blitt beæret om noen bare "måtte ha" noe av det jeg lager.

God helg,

Betty

Morten Drægni sa...

Dette er på kanten, Rambukk! Like før jeg anmelder deg altså. At det går an å ha et så lite respektfullt forhold til eiendomsretten.

Rambukk sa...

Betty, takk, og god helg til deg også!

Morten, ja jeg vet.. Skal holde meg på den smale sti heretter! (hvilepulsen har ennå ikke falt til ro). Men du er enig i at det er et flott prosjekt? (Dikt på t-banen, altså, ikke bøffing av dem...)

EarlGrey sa...

Jeg forsøkte en gang å knabbe et dikt som sto skrevet med kritt på veggen i en kafé.

Siden det var vanskelig å ta med seg hele veggen, forsøkte jeg å memorere diktet, for så å gjenskape det da jeg kom hjem. Det hadde jo i etterpåklokskapens lys vært enklere å be om å få låne en penn og skrible det ned på en serviett..

Poenget er at noen ord er så bra satt sammen at man må ta dem med seg videre i livet! Jeg har stor sympati for handlingen din, og håper rettsvesenet vil behandle deg pent ;o)

PS: Og dikt på T-banen virker som et flott prosjekt - kanskje det kan utvides til foto osv? Bilder kan jo også fortelle fine historier.

K sa...

haha.. morro!

hilsen karina ullensvang

Rambukk sa...

Earlgrey, takk for moralsk støtte! God ide med andre kunstneriske uttrykk også, og gjerne flere steder enn på t-banen.

Karina, jeg hadde et ørlite håp om at en av dere, eller begge, skulle "avsløre" meg og stikke innom!

Veldig hyggelig å seg deg her, og utrolig hyggelig at du tok det som du gjorde! Fortsett med skrivingen!

NB! Planen var å publisere faksimiler av begge diktene. Dessverre ble ditt liggende igjen på en minnepinne et annet sted. Minnepinnen finner jeg i morgen, og da kommer det nok et nytt innlegg (hvis du ikke protesterer vilt, da..)

Igjen: Write on!

Liten sa...

Sånn apropos, så er diktet "Blåmandag" som henger på t-banen for tida også ganske velegnet for denne typen tyveri

Rambukk sa...

Absolutt, Liten! Nå har det seg slik at det flotte diktet på den andre siden er Blåmandag! I løpet av dagen vil det også bli lagt ut her.

Megameow sa...

Ha ha, jeg pleide å bøffe filmplakater på T-banen jeg, for mange år siden.

Rambukk sa...

"...for mange år siden..." det burde kanskje være en grei tommelfingelregel for en 38-åring som lot seg overvelde av et øyeblikks anfall av ungdommelig impulsivitet. Men, for å sitere faren til (tegneserie-)Tommy: "Det er bra for karakteren."