21. mars 2006

Ekstremistfellen i Jemen

Tidligere denne måneden publiserte Rambukk en appell til støtte for journalister i Jemen, som er stilt for retten tiltalt for å ha trykket faksimiler av Muhammed-karikaturene, som en nyhetssak.

Avisene Yemen Observer, al-Hurriyah og al-Rai al-Aam ble stengt av myndighetene.

I en artikkel i gårsdagens utgave av den engelskspråklige avisen Yemen Times, skriver Mohammed Hatem al-Qadhi at myndighetene og de religiøse autoritetene bevisst demoniserer journalistene og de stengte avisene. Selv om rettens kjennelse skulle falle i journalistenes favør, vil de likevel forfølges av fatwaer og folkets antipati.

En ny, restriktiv presse-lov er på trappene i Jemen. Journalister frykter at denne, om den blir vedtatt, vil bli brukt for å kneble kritiske røster i forkant av presidentvalget i september.

I følge al-Qadhi forsøker myndighetene å fremprovosere en polarisering, hvor de religiøse autoritetene skal betrakte journalistene som vantro, og journalistene skal se på de religiøse autoritetene som ekstremister. Dette vil i sin tur mobilisere opinionen mot journalistene, og avføde et folkekrav om en mer restriktiv lov.

Maktens veier er uransakelige.

1 kommentar:

Anonym sa...

Når makta både er målet og middelet, blir det ille....
Erlend