27. mars 2006

Er du urban?

Hvis du:

-bor i by etter eget valg,
-ikke har egen bil,
-tåler mange mennesker tett innpå deg,
-ikke blir provosert av at ikke alle er som deg,
-vet at "gjenboer" ikke er spirituelle rester etter tidligere beboere,
-ikke bestiller "dobbellattetogo - sitte her",
-tør å kjøpe vanlig kaffe på Stockfleth's, når det er det du vil ha,
-ikke behøver å planlegge en lunsjavtale flere dager i forveien,
-ikke ser på Karl Johan som byens shoppe- og utelivsmekka,
-vet hvor du finner god live-musikk,
-vet hvor god live-musikk ikke finnes,
-klarer å bevare mentaltilstanden selv når du støter på en kjendis,
-vet at det ikke er noe overgrep å la barn vokse opp i byen,
-kjøper løk hos grønnsakhandleren, og ikke på Plantasjen,

-ja, da er du kanskje urban.

Hvem vet?

Er det så nøye?

27 kommentarer:

VamPus sa...

"ikke blir provosert av at ikke alle er som deg".. mja, ikke provosert - bare skjønner ikke hvorfor ikke alle kan være det? ;-D

Fin liste...

Sneezle sa...

"Dobbeltlattetogo - sitte her" hehe, den må jeg prøve engang, bare for å se reaksjonen ;-)

alliene sa...

Jeg er veldig urban til å være sørlending, skal jeg si deg!

Jeg kjøpte mat på Wendy's i USA regelmessig over lang tid før jeg skjønte at den replikken de alltid slang på etter bestillingen var "For here, or to go?" Jeg smilte blondt og de skjønte etterhvert... (Det er 15 år siden)

gravidus sa...

*stolt av å være rural _og_ urban* :)

Anonym sa...

Hm...finnes det en mellomting? Går det an å være litt urban?

Rambukk sa...

Rambukks egentlige spørsmål er: Er det så nøye?

meningspolitiet sa...

Heh, jeg ble visst temmelig urban.
Til overmål har jeg jobba som barista i noen år (ferdig nå). Det er artig med disse stakkarne som kommer inn, og nervøst flirer når de skal bestille svart kaffe. De ser liksom for seg at hele verden skal stoppe - som i den REMA-reklama - og de bak baren skal bli sjokkert. Det skjer selvfølgelig aldri, siden kaffebarer (etter min erfaring) selger omtrent like mye svart kaffe som alle de andre espressodrikkene til sammen. Hau.

Du har fått link, forresten. Fin blogg!

Rambukk sa...

Tusen takk, det var veldig hyggelig! Takk det samme!

Grubleline sa...

Kan man være urban selv om man ikke har Karl Johan i umiddelbar nærhet ..? :-)

Rambukk sa...

Det kan man helt sikkert. (Rambukk føler seg ikke veldig urban på Karl Johan, spesielt ikke når det er cupfinale...) Rambukk mener vel egentlig at urbanitet har mer med innstilling, enn med geografi å gjøre, men igjen, er det så nøye?

Avstand sa...

I fare for å høyrest ut som avslutningsreplikken i ein dårleg og barnevennleg, amerikansk komiserie: så lenge ein har det fint, spelar urbaniteten relativt liten rolle.... på trass av at det er grusomt irriterande med folk som trur at alle i byen har blitt knivstukke og voldtatt 15 gongar den siste månaden...

Rambukk sa...

Avstand, heilt samd!

Anonym sa...

Det er vel med urban som med turban. Det sitter i hodet. Jeg tror bygdedyret må ta en stor del av fraflyttingen fra bygdene på sin kappe. Og kappekledde bygdedyr er ikke til å spøke med.
Vel. Dette var dagens digresjon. For det er vel ikke så nøye vil jeg tro. Eller? Hvis man bor i en by, så må man vel være urban for å trives? Da er det vel viktig om man er urban eller ikke. Jeg har alltid bodd på bygda, så jeg vet ikke helt hva jeg prater om. Men jeg tror jeg er litt urban likevel. Jeg har også sett bygdedyret på nært hold, og jeg tviler på at det er så mye verre enn byens farer. Hvertfall om man deler antall bygdedyr på antall innbyggere. Det viser seg nemlig at antall bygdedyr er omvendt proposjonalt med antall innbyggere.

Mer svada kommer.

Erlend

Rambukk sa...

He he, fantastisk observasjon, Erlend!

Mer svada: Denne vei!

LilleMy sa...

Ha-ha! Mye artig her, -både i innlegget og i noen av kommentarene. Jeg syns det er ekstremt uviktig hvorvidt man fyller begrepet urban eller ei så lenge man trives der man bor. Selv er jeg nok mest bymenneske, men synes det kan bli slitsomt med urbanitet som trendfaktor. Trender skapes og trender følges. Er det ikke slik da at jo større en by er, jo flere trender tar form der, og jo mindre by, -jo flere peser for å følge de samme trendene? Oslo er liten nok til å ha svært stor "dilte-etter-andres-trender"-faktor, spør du meg.
Liker bloggen din veldig godt! Du skriver knakende godt.
Kan jeg også få gi en stjerne til "Erlend"?

Rambukk sa...

Gode poeng, lillemy! Det har slått Rambukk mer enn en gang, at når han ankommer Oslo fra Trondheim, Ålesund eller Bergen, så ankommer han en storby. Kommer han derimot fra London, Paris, eller for den saks skyld Stocholm, oppleves Oslo som en oversiktlig og rolig småby. Urbanitet og ruralitet er på mange måter alle disse elementene som legger premissene for hvordan omgivelsene oppfattes. Oslo vil alltid dilte etter større byer, på samme måte som Bergen vil dilte etter Oslo, og Odda vil dilte etter Bergen eller, om man vil, London vil dilte etter New York. Rambukks påstand er at Oslo, kulturelt sett er like urban som andre skandinaviske og flere europeiske hovedsteder, men har også klare rurale trekk.

Men, som sagt: Er det så nøye?

Tusen takk for skryt, forresten!

Anita sa...

En bør vel tenke seriøst over om løken bør kjøpes på plantasjen eller i grønnsakshandelen, etter at en har bestemt seg for om løken skal spire eller spises!?
Altså: DET er nøye!:)

Bloggen din er gode tankeflekker, (og setter selv mine små grå i sving). ;)

Anonym sa...

Takk for stjerne, lillemy.
Hygglig.
Erlend

Rambukk sa...

Anita, har du aldri smakt indrefilet av dåhjort på en seng av lett brunet tulipanløk, garnert med staudesalat? Vel, ikke jeg heller. Du har utvilsomt et poeng. Rambukk er, som kjent, egentlig rurban, ev. ural eller urbal, og liker latten både med og uten togo, så det går litt surr av og til.

Ikke desto mindre: Hyggelig å høre at Rambukk kan bidra til generell små-grå-aktivisering. ("tankeflekker" var for øvrig et, for Rambukks del, nytt og flott ord. Innlemmes herved i terminologien!)

Erlend Sand sa...

Etter Rambukks liste blir jeg selverklært urbanist :-)

Ikke så dumt egentlig

Elisabeth sa...

Ingen blir så grundig urbanisert som bondetupper som slå seg ned i stor(?)byen :)

For øvrig spiser jeg frokost på café, og er bare sånn passe orientert i musikk- og utelivet her i byen. Foretrekker Grønland framfor Frogner og synes at Karl Johan er blitt en symbolsk tragedie. Har bil som nesten bare kjæresten bruker og venter en baby som kommer til å forlange morsmelka med ekstra chilli og frisk koriander.

Oslo er et ganske fint sted å være sånn akkurat passe urban.

Rambukk sa...

Hva med en sånn akkurat passe urban eple/kanelfri frokost på café etter jobb i morgen?

Elisabeth sa...

Småurban frokost etter jobb i morgen høres ut som en veldig god idé. Jeg er med!

Anita sa...

Jeg kommer gjerne til Nesodden for utprøving av nye retter, da inkludert tulipanløk og stauder. Jeg er sikker på at Rambukk får noe ut av disse ingrediensene oxo. Men inntil videre blir nok grønnsakene kjøpt inn på Sultan. Fordi jeg er "wanna be"-urban og ikke minst, redd for forgiftninger (tør ikke tenke på hva som da ville skjedd med tankeflekkene mine). :)

Rambukk sa...

Takk for tilliten til (eventuelle) kulinariske evner, men det ville nok blitt en skikkelig "tankeflekkfjerner", ja. Det blir nok fortsatt primært matvarer i Rambukks matretter, men velkommen skal du være åkkesom!

elisabeth sa...

"Debating on the internet is like participating in the Para Olympics: You can win, but you're still retarded."

Er det rart vi trives?

Rambukk sa...

..and nobody cares to watch...