31. mars 2006

Hvor er Lukasjenko?

Den hviterussiske opposisjonens nettsted, Charter '97, melder at dagens planlagte innsettelses-seremoni er utsatt på ubestemt tid. De statsstyrte mediene sier ingenting om årsaken til dette. De er også påfallende tause når det gjelder Lukasjenkos aktiviteter i dagene som har gått siden "valgseieren".

Lukasjenko har ikke opptrådt offentlig siden pressekonferansen i Minsk, 20. mars.

Som alltid når viktige hendelser ledsages av manglende informasjon, florerer ryktene. De er mange, fantasifulle og, til dels, konspiratoriske.

De mer edruelige ryktene følger i hovedsak to spor:

*Svært få land har anerkjent valgresultatet. Unntakene er bl.a. Russland, noen tidligere Sovjet-republikker og Iran. Russland har anerkjent valgresultatet, men legger nå press på Hviterussland for å få overta landets viktigste økonomiske aktivum, Beltransgaz. Det er nærliggende å anta at et av pressmidlene er videre politisk støtte og deltagelse i innsettelses-seremonien. En seremoni uten sentral russisk deltagelse og med liten annen internasjonal tilstedeværelse, vil være et klart signal til omverdenen om at Lukasjenko mangler legitimitet som president.

*Det andre ryktesporet går på Lukasjenkos mentale helsetilstand. Det er tidligere publisert artikler skrevet av psykiatere som har observert og analysert hans taler og opptreden, og antydet at denne mannen langt fra er i vater. Disse artiklene er nå trukket frem igjen. Selv russiske journalister har reagert på Lukasjenkos besynderlige oppførsel i det siste.

Vil han dukke opp som troll i eske når fristen for innklaging av valgresultatet går ut, 2. april? Eller er den realpolitiske kvikksanden i ferd med å lukke seg rundt diktatoren?

5 kommentarer:

Erlend sa...

Russlands gass er det som holder liv i Lukasjenko. Uten gassen hadde han ikke kunne betale ut lønningene i tide (80% jobber i staten), så da hadde det blitt revolusjon ganske raskt.

Forøvrig viss man går på http://president.gov.by/eng/ så ser man at den siste nyhet var lagt ut 10-03. Etter det er det ingen bilder, nyheter med mer av presidenten.

Det vises bilder av en innsettelsesseremoni på førstesida, men det er fra 2001.

Ikke lett å si hva som skjer nå.

Kjempe bra at flere skriver om Hviterussland.

Journey sa...

God kveld!
Ein knakande god blogg du har her, sjølv om målformi kanskje ikkje kvalifiserar til lekkje hjå meg.
Men alt kan verte betre, veit du;)
Som sunnmøring skal du kunne din Aasen, og om du skriv like bra på landsmaal som du skriv dansk-norsk, kan det vera det kjem ei lekkje flygande ein dag...

Rambukk sa...

Takk for gode ord! Også om din blogg kan ein seie at den er både knakande og god.

Som sunnmøring kan eg nok min Aasen, men som framand-kulturell i Tigerstaden har eg nok vore eit dugeleg offer for urban-integreringa.

I framtida vil nok framleis dansk-norsken dominere, sjølv om det vil dukke opp innlegg både på landsmål og nynorsk (engelsk).

Rambukk sa...

Veit du forresten kvar Lukasjenko har gjort av seg?

Avstand sa...

Som sunnmøring i hovudstaden, vil eg opplyse om at det ikkje er så vanskeleg å halde fast på språket sitt :)

Elles vil eg tru at han er på ein "liten" datcha i nærleiken av svartehavet!