14. mars 2006

Toneangivende?

Hver dag dør 6 600 mennesker og 1 400 nyfødte smittes i Afrika av HIV/AIDS.
*I 2005 har dagbladet.no 81 treff på søkeordene aids +afrika.

Hvert år dør mer enn 8 mill. mennesker verden over på grunn av fattigdom. Mer enn 1 mrd., 1/6 av verdens befolkning, har mindre enn $ 1 å leve for pr. dag.
*I 2005 har dagbladet.no 52 treff på søkeordene fattigdom +dør.

Mer enn 1 mrd. mennesker mangler tilgang til rent vann. Mer enn 2 mill. mennesker dør hvert år av vann-relaterte sykdommer.
*I 2005 har dagbladet.no 164 treff på søkeordet tørke.

84 nordmenn omkom under tsunamien i sørøst-asia, i desember 2004.
*I 2005 har dagbladet.no 426 treff på søkeordet tsunamien.

Ingen nordmenn har pr. i dag omkommet av fugleinfluensa.
*Hittil i år har dagbladet.no 100 treff på søkeordet fugleinfluensa.

*Hittil i år har dagbladet.no 361 treff på søkeordet sex, og 22 forekomster av ordet din i tittelen.

(Dagbladleseren) Rambukks uærbødige påstand er at dette sier mer om Dagbladets lesere enn om Dagbladet. Faren er at leserne på sikt vil kunne nå et punkt hvor de føler at de ikke lenger blir tatt på alvor av en avis som, på sitt beste, kan være både kritisk, gravende, oppfølgende, opplysende og intelligent kommenterende.

Valget av dagbladet.no som obduksjonsobjekt er tilfeldig, tilsvarende tendens i forholdet mellom tallene finnes i de fleste andre "toneangivende" medier.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Du har selvfølgelig rett. Men hvis depresjonen truer med å ta overhånd, kan du f.eks. se på levealder for 30 år siden og idag, eller analfabetisme for 30 år siden og idag. For kvinner i India er levealderen økt fra vel 41.9 år i mitt atlas fra 1974, til over 65 år.

Jon Kåre Hellan, Trondheim

Rambukk sa...

Det finnes mange eksempler på positiv utvikling, det skal vi selvfølgelig glede oss over. Hadde resultatene stått i forhold til den rike verdens reelle muligheter til å gjøre noe, så hadde imidlertid mange av de virkelig store problemene vært på god vei mot en løsning.

Anonym sa...

Dette viser vel nokså tydelig at folk flest engasjerer seg hvis noe alvorlig (eller mindre alvorlig. noen ganger helt uvesentlig) hender, eller kan hende dem selv. Mens hendelser andre steder i verden går upåaktet hen, uansett hvor groteske de måtte være.
"Å gi f...", er vel en egenskap mennesker flest bruker altfor ofte. Synd men sant.

Veldig bra blogg forresten.

Erlend

Rambukk sa...

Det er nok en av våre best utviklede egenskaper, ja. Takk for skryt!

Alveslottet sa...

Hmm...deprimerende liste det der.

Det går jo selvsagt an å håpe på at Dagbladets lesere ikke søker på de aktuelle ordene fordi de faktisk er ute og jobber for verdensfred og slutt på fattigdom.

Men noe sier meg at det muligens er en litt optimistisk tolkning...

Rambukk sa...

Sneezle: Tallene refererer ikke til antall søk på ordene, men forekomsten av dem i Dagbladets spalter. Men enig, deprimerende liste..

Alveslottet sa...

Ok, da misforstod jeg litt.

Men listen blir forsåvidt ikke mindre deprimerende av den grunn, nei..

Anonym sa...

Hah. Kult innlegg!
Jeg så Dagbladredaktør forsvare seg, en gang, med at de ved en anledning hadde forsøkt å trykke en helsvart forside med et sultende barn og et kors på. At denne forsiden ikke solgte mange aviser tolket han som tegn på at ingen vil høre om problemen.